Mit olvasol Zenóbia?

Bármit a lelki tanácsadáson és az ezotérián kívül.

Zenóbia blogja

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adam richman (1) agatha christie (1) aimee bender (1) alexandra ripley (1) alfred bester (1) anna gavalda (2) arthur golden (1) audrey niffenegger (1) bacher iván (1) bauer barbara (1) berczik árpád (1) carlos ruiz zafon (1) carlos ruiz zafón (3) carole matthews (1) cecelia ahern (1) charlaine harris (1) charlotte link (3) clive barker (1) cormac mccarthy (1) danielle steel (2) dosztojevszkij (1) edgar rice burroughs (4) elfriede jelinek (1) elizabeth adler (1) elizabeth bard (1) elizabeth gilbert (2) el james (1) erica bauermeister (1) erich maria remarque (1) erin morgenstern (1) e book (1) fábián janka (4) faludy györgy (1) fannie flagg (1) fejős éva (2) fekete istván (2) freya north (1) gabriel garcia marquez (2) george rr martin (5) harlan coben (2) háy jános (2) helen cross (1) herman wouk (2) imre viktoria anna (1) irwin shaw (3) J.K. Rowling (1) jackie collins (1) james jones (1) jane teller (1) janice y k lee (1) jayne ann krentz (2) jean webster (1) jeff abbott (1) jennifer crusie (1) jenny colgan (1) joanne fluke (12) joanne harris (9) john grisham (1) john steinbeck (1) jorge amado (2) josé silva (1) josikava eidzsi (1) julia child (1) kate morton (2) katie fforde (6) ken follett (1) kepes andrás (1) kertész imre (1) kosztolányi dezső (1) kurt vonnegut (1) lara adrian (1) laura fraser (1) Lesley Pearse (1) lesley pearse (3) lisa gardner (2) louisa may alcott (2) lucy maud montgomery (7) maeve binchy (2) margaret mitchell (1) margaret weis tracy hickman (3) marian keyes (5) mario puzo (1) mats strandberg sara b elfgren (1) maupassant (2) maureen lee (1) MC Beaton (2) mc beaton (2) meg cabot (6) michael cunningham (1) monaldi sorti (1) mosallai bell (1) neil gaiman (6) németh gábor (1) noah gordon (1) nora roberts (26) norra roberts (1) orhan pamuk (1) orson scott card (1) orwell (1) pammparamm (1) patricia cornwell (1) penny vincenzi (7) peter marshall (1) peter mayle (1) polcz alaine (1) ransom riggs (1) readers digest (1) richard godwin (1) robert goolrick (1) robert merle (2) robin cook (1) robin pilcher (1) rosamunde pilcher (7) salvatore (7) sara harris barbara (1) sara paretsky (1) sebastian barry (1) sherrilyn kenyon (1) sidney sheldon (2) sidney sheldon tilly bagshawe (3) simon hawke (3) sohonyai edit (1) sophie kinsella (3) stef penney (1) stephenie meyer (5) stephen king (15) stephen king peter straub (1) steve berry (1) szabó magda (1) takeshi kitano (1) tara moss (1) terry pratchett (1) tess gerritsen (3) vámos miklós (2) vladimir nabokov (1) wilbur smith (11) závada pál (1) Címkefelhő

Joanne Harris: Csokoládécipő

2012.10.29. 23:17 Zenóbia

"Ami a mese végét illeti..

Az mindig anyám hangulatától függött. Az egyik verzióban az édesanya túléli, és a lányával boldogan élnek az erdei házikóban, míg meg nem halnak. A sötétebb napokon azonban az édesanya meghal, és a lány egyedül gyászol. És van egy harmadik verzió is, amikor a csaló egy végső csavarral fordít a történeten. Előre látja az anya összetört szívét, és ezért ő maga még előbb összeesik, és ezért a gyermek fogadalmat tesz örökké tartó szeretetéről, míg a valódi anya félreáll, nem jön ki szó a torkán, és tehetetlenül figyeli a boszorkány hatalomátvételét.

Sosem meséltem el Anouknak ezt a mesét. Megrémített, mint ahogy most is megrémít. A mesékben rálelünk az igazságra, és noha az életben még senki nem halt bele, mert összetört a szíve, a Szívek Királynője nagyon is valóságos, bár nem mindig ezt a nevet használja.

Anoukkal egyszer már szembeszálltunk vele. Ő a szél, aki az év végén süvít. Ő a fél kézzel tapsoló hang. Ő a daganat az édesanyád mellében. Ő az üres tekintet a lányod szemében. Ő a macska nyivákolása. Ott van a gyóntatószékben. Ő búvik meg a fekete pinatában. De elsősorban egyszerűen csak ő a Halál, maga a kapzsi Miktlantekutli, Santa Muerte, a Szívek Felfalója, a Nyájasok legrettegettebbike...

És most ismét ideje szembenézni vele. Fel kell vérteznem magam - bármi legyen is a fegyvernem -, és ki kell állnom, meg kell védenem az életet, amit közösen hoztunk létre. De ehhez újból Vianna Rocher-vá kell válnom, ha még egyáltalán megtalálom. Azzá a Vianne Rocher-vá, aki leleplezte a Fekete Embert a Grand Festival du Chocolat-n. A Vianne Rocher-vá, aki tudja, kinek mi a kedvence. Az édes álmok, parányi kísértések, különlegességek, csecsebecsék, trükkök, apró élvezetek és a hétköznapi varázslatok kereskedőjévé...

Bárcsak időben rátalálnék."

csokoladecipo.JPGUGYE EMLÉKEZNEK még Johnny Depp rosszfiús mosolyára és Juliette Binoche kacér boszorkányára? Öt év telt el a Csokoládé óta, amelyben egy "jó boszorkányt" hatéves lányával együtt egy előítéletekkel teli kis faluba fújt be a szél, hogy megnyissák a hírhedt csokoládéboltot, sokak örömére, és a helybeli pap bosszúságára.

SOK MINDEN megváltozott. Vianne-nak született egy másik lánya, Rosette. Anouk elkezdte a középiskolát, és hármasban egy chocolaterie fölött laknak Párizsban, a Montmartre-on. Látszatra minden rendben: Vianne végre nyugalmat talált, a szél - egy időre - megszűnt fújni. De mindez nagy áldozatokkal járt; Vianne felhagyott a varázslással, nem készít csokoládét, lemondott élete nagy szerelméről, és férjhez készül menni az unalmas háziurához, aki anyagi biztonságot ígér. Anouk közben magányos kamasszá ért, aki gyűlöli Párizst, és kétségbeesetten vágyódik a régi melegség után.

EKKOR ROBBAN be az életükbe Zozie de l'Alba, a gyönyörű, szenvedélyes bohém, aki összebarátkozik Anoukkal, dolgozni kezd a boltban, és könnyed bájával elbűvöli a környékbelieket. De Zozie-t nem az önzetlen segítőkészség vezérli. Fokozatosan hatalmába keríti Vianne-t, a csokoládéboltot, a vevőket, de elsősorban Anoukot, aki az anyja félelmektől nem gáncsolt, régi énjét látja benne. Ahogy közeledik a karácsony, nyilvánvaló lesz, hogy a család egy hideg és rosszakaratú lény karmaiba került, aki mohóbb minden csokievőnél...

JOANNE HARRIS, a világszerte népszerű Szederbor és Ötnegyed narancs szerzőnője megírta a Csokoládé folytatását, amely saját szavaival: "néhol olvadós tejcsoki, máskor keserű csoki, de végül is, minden csoki finom".

Szólj hozzá!

Címkék: joanne harris

A bejegyzés trackback címe:

https://zenolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr524858216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása